Streamimainonnan abc streamaajille

Miikka Sipilä
3 min readMar 13, 2020

--

Streamaamisen monetisointi on tunnetusti ollut vaikeaa pienille- ja keskisuurille streamaajille. Mistä löytää sponsoreita? Mihin soppariin uskaltaa nimensä laittaa? Miksen tienaa mitään mainoksilla?

Mistä niitä mainostajia saa?
Erilaiset alan tapahtumat, kuten Tubecon ja Assembly ovat hyviä tapoja löytää mainostajia ja yhteistyökumppaneita. Nykyään myös monet esports-tiimit ja aiheen parissa toimivat mediat ovat alkaneet kasaamaan ns. stream tiimejä.

Tämänkaltaisessa tiimissä toimiminen helpottaa suuresti streamaajan toimintaa, sillä he hoitavat valmiiksi yhteistyökumppaneiden etsimisen ja sopimukset yms.

Alan suosio on kuitenkin luonut paljon uusia toimijoita ja kilpailua, joten ole tarkkana mihin laitat nimesi alle. Tässä muutama vinkki, joita kannattaa ottaa huomioon.

1. Tiimi ei maksa sinulle kiinteää palkkiota, vaan joudut ottamaan kaiken riskin itse.

2. Määräaikainen sopimus sitoo sinut tiettyyn tiimiin, vaikka työskentely heidän kanssaan ei toimisikaan.

3. Tarkista onko sinulla mahdollisuus tehdä yhteistyötä muidenkin toimijoiden kanssa, vai onko tiimillä yksinoikeus mainostaa streamissasi.

Streamissa käytettäviä mainoksia voidaan pelkistetysti jakaa erilaisiin kategorioihin.

Näyttökertapohjaiset mainokset (CPM)
Näyttökertapohjaisia mainoksia lasketaan yleensä tuhansissa, sillä yhden näyttökerran hinta on niin alhainen, että yksittäisten kertojen laskeminen ei ole kannattavaa. Tästä siis nimitys Cost Per Mille eli suomeksi “hinta per tuhat”.

Näyttökertoihin pohjautuvat mainokset ovat hyviä suurille brändeille, kuten Coca-Cola. Yleisesti näyttökertoihin pohjautuvat mainokset eivät tavoittele suoraan lisää myyntiä tai toimenpiteitä asiakkailta, vaan heidän tarkoituksenaan on luoda mahdollisimman paljon näkyvyyttä.

Näyttökertapohjaisten mainosten hinta muodostuu käytännössä siitä miten hyvin mainostajan tuote sopii katsojayleisölle. Hinnoittelu tapahtuu yleensä ns. huutokauppana, eli se kuka on valmis maksamaan eniten saa näyttää oman mainoksensa.

Tämä on helppo tapa streamaajalle, mikäli koet että et ole halukas suosittelemaan tuotteita tai palveluita katsojille, vaan mieluummin pyörität pelkkiä mainoksia.

Klikkauksiin pohjautuva mainostaminen (CPC)
Yksi tapa hinnoitella mainontaa on perustaa hinnoittelu klikkauksiin Cost Per Click. Twitchissä tämä meinaa chattibottien tai lisäosien käyttöä, jonka kautta käyttäjä voi klikata itsensä suoraan mainostajan sivulle.

Mainostaja maksaa yhdestä klikkauksesta summan streamaajalle. Hinta määräytyy pitkälti myös sen mukaan, kuinka tarkasti streamaajan katsojat sopivat mainostajan kohdeyleisöön ja kuinka paljon mitattavia tuloksia tätä kautta saadaan.

Klikkauksen hinta on lähtökohtaisesti moninkertainen verrattuna yhden mainoksen näyttämiseen, sillä sen arvo mainostajalle on paljon suurempi.

Klikattavia mainoksia käyttävät monesti esim. verkkokaupat, jotka tahtovat ohjata kävijöitä nettisivuilleen katsomaan sen hetkiset tarjoukset.

Klikattavilla mainoksilla streamaajalla on isompi mahdollisuus vaikuttaa omiin tuloihinsa ohjaamalla käyttäjiä käymään mainostajan sivustolla. Ja tätä kautta myös tienata enemmän.

Tärkeää on kuitenkin valita sellaisia mainostajia, joiden tuotteisiin/palveluihin uskot itse.

Käyttäjän toimenpiteisiin johtavat mainokset
Mainostajat tahtovat ensisijaisesti tuloksia ja markkinoinnin tarkoituksena on saada lisää myyntiä. Mainostajan kannalta ehkä turvallisin ratkaisu on maksaa puhtaasti pelkistä tuloksista.

Tämä on myös streamaajalle ehkä potentiaalisin tapa tienata rahaa, sillä tuloksista maksettavat rahasummat ovat huomattavasti suurempia kuin aiemmin mainituissa mainostustavoissa.

Erilaisia mitattavia tuloksia ovat mm. pelien asennukset, verkkokaupasta ostaminen ja uutiskirjeen tilaaminen. Perinteisesti palkkiona maksetaan jokin prosenttiosuus myynnistä tai kiinteä summa per toteutunut lataus, joka on etukäteen mainittu.

Tämä vaatii streamaajalta eniten, mutta samalla sinulla on suurin mahdollisuus vaikuttaa omiin tuloihisi. Tärkeintä on kuitenkin löytää yhteistyökumppaneita, kenen kanssa tahdot oikeasti toimia ja kenen tuotteita tai palveluita olet valmis suosittelemaan katsojillesi.

Mieti voivatko mainostamasi asiat tuoda oikeasti käyttäjillesi lisäarvoa.

Tuotesijoittelu
Ei ole sattumaa, että jokaisella suurella streamaajalla on suuren valmistajan energiajuomaa lojumassa ympäriinsä. Tai se, että päässä on tietyn valmistajan kuulokkeet.

Tuotesijoittelu tarkoittaa sitä, että streamaaja käyttää esim. tietyn valmistajan kuulokkeita ja valmistaja maksaa hänelle rahaa siitä. Mainostajan intressinä on saada näkyvyyttä mahdollisimman paljon tätä kautta.

Samalla luodaan mainostajan tahtomaa mielikuvaa tuotteesta. Jos katsojan idolisoima streamaaja käyttää jotain tuotetta, niin se lienee katsojallekin riittävän hyvä.

Kannattaa olla tarkkana myös kenen tuotteita suostut mainostamaan, sillä katsojasi ottavat mallia sinusta ja menettävät helposti luottamuksensa, mikäli mainostat heille tuotetta joka ei olekaan hyvä.

--

--